ot Ga naar content
Menu
Duurzame machines

Sneller, beter en mooier met 3D

7 september 2017

Mooie goedwerkende machines ontstaan niet zomaar. Ze zijn het resultaat van innovatieve ideeën, hard werk, toegewijd vakmanschap en het juiste gereedschap. Een onmisbaar schakel in het proces is de tekenkamer waar onze engineers alle innovatieve ideeën omzetten in concrete oplossingen en ervoor zorgen dat er daadwerkelijk machines gebouwd kunnen worden. Een aantal jaar geleden werd er voornamelijk nog in 2D getekend, maar tegenwoordig is 3D de standaard.

Meer inzicht

Thomas van Rijn, één van de 7 engineers bij Jansen Techniek, maakte een aantal jaar geleden de overstap naar 3D: “Toen ik op mijn 17e bij Jansen Techniek stage kwam lopen voor mijn opleiding werktuigbouwkunde ben ik als service monteur begonnen, maar al snel zat ik op de engineeringsafdeling te tekenen.

De machine is nog niet gebouwd, maar je ziet precies hoe het eruit komt te zien en kan dus veel eenvoudiger de minder mooie of zwakke plekken tijdens het ontwerpen identificeren en op het scherm corrigeren.

Voor mij als engineer heeft 3D tekenen vele voordelen: Eerder moest ik 3 aanzichten tekenen, nu teken ik 1 model waarmee ik achteraf snel elk aanzicht die we nodig hebben, kan genereren. Ook is je ontwerp meteen veel inzichtelijker: de machine is nog niet gebouwd, maar je ziet precies hoe het eruit komt te zien en kan dus veel eenvoudiger de minder mooie of zwakke plekken tijdens het ontwerpen identificeren en op het scherm corrigeren. Een 3D model van de machine helpt ook bij de overdracht van het ontwerp naar de monteurs in de werkplaats. Ze zien in 1 oogopslag wat ze gaan bouwen.” 

Voordelen voor de klant

Niet alleen intern profiteren wij bij Jansen van de ontwikkelingen op de tekenkamer. Ook voor de klant biedt een 3D model vele voordelen. Zo kunnen wij de klant een 3D-PDF mailen waarmee zij de machine van alle kanten kunnen bekijken en indien nodig is er de mogelijkheid om een simulatie van de werking van de machine te maken. Dit geeft de klant zoveel meer inzicht in wat hij krijgt. 

Sneller, beter, mooier. Daar gaan wij voor, ook op de tekenkamer!