Ga naar content
Menu
Duurzame machines
Oplossingen Maatwerk Bel ons Route

Portioneren: efficiënt werken met het hoogste rendement

1 maart 2018

De retail vraagt steeds meer om ‘fixed weight’-producten. Daardoor wordt het voor vleesverwerkende bedrijven steeds belangrijker om zo nauwkeurig mogelijk af te wegen. Portioneermachines, zoals de Marelec Portio 3 van Jansen Techniek  Putten, helpen daarbij. ‘Met deze machine kunnen we zeer nauwkeurig op gewicht leveren en behalen we een rendement van 97 procent. Bovendien hebben we een oplossing gevonden voor het tekort aan vakbekwaam personeel’, vertelt Jos Rouwendaal, Manager Vleesbewerking bij Ekro in Apeldoorn, tevreden.

Door Wendy Noordzij (Vleesmagazine, december 2017)

Volgens Jos Rouwendaal, Manager Vleesbewerking bij Ekro in Apeldoorn, wordt het steeds moeilijker om vakbekwaam personeel te vinden. ‘Dat was voor ons één van de redenen om de Marelec Portio 3 aan te schaffen. Deze snijmachine werkt zo snel; daar kunnen geen mensenhanden tegenop. Het apparaat snijdt 800 tot 1.000 kilo vlees per uur. Daar heb je wel twintig paar mensenhanden voor nodig!’

Bij Ekro wordt de machine vooral gebruikt voor het snijden van hazen en lendes voor tournedos en entrecotes. Verder worden er veel schnitzels, ribeyesteaks en geportioneerde levers mee gesneden. ‘Het vlees wordt door drie camera’s gescand en zodoende wordt de omvang gemeten. Aan de hand van de omvang en het gewicht wordt de snijkeuze bepaald.’

Het vlees wordt door drie camera’s gescand en zodoende wordt de omvang gemeten. Aan de hand van de omvang en het gewicht wordt de snijkeuze bepaald.’

Een nauwkeurige afstelling is heel belangrijk, weet Rouwendaal. ‘Bij het snijden van ribeyes stellen we de machine zo in dat het eerste en het laatste stukje een wat hoger gewicht hebben. Zo voorkomen we dat we een te klein plakje overhouden, waar we niets mee kunnen. Door deze werkwijze halen we zoveel mogelijk rendement uit de machine. Ons rendement is heel hoog; namelijk rond de 97 procent.’

Vast gewicht

Door de toenemende vraag van de retail naar ‘fixed weight’-producten wordt een nauwkeurige gewichtsbepaling steeds belangrijker, weet hij. ‘Alles wat er meer in de verpakking zit, geven we weg en als er te weinig in zit, dan krijgen we een boete. Dus proberen we ons zo goed mogelijk aan het vaste gewicht te houden.’

Naast ‘fixed weight’ wordt ook de uitstraling van de producten steeds belangrijker, merkt de manager. ‘We richten ons steeds meer op de eindverbruiker en leveren dus steeds vaker rechtstreeks aan de consument. Daardoor moeten onze producten en verpakkingen er heel mooi uitzien.’ Dat was voor Ekro één van de redenen om een nieuwe vacuümmachine aan te schaffen voor het skin-verpakken van onder meer ribeyesteaks en entrecotes. Daarnaast speelt de langere houdbaarheid een rol. ‘Wij leveren duurdere producten en onze klanten hebben behoefte aan een langere houdbaarheid. Voorheen verpakten we altijd in gasverpakking (MAP) en hierin is het vlees zeven dagen houdbaar. Maar in een vacuümverpakking kan de houdbaarheid worden verdubbeld. Bovendien ziet het er veel mooier uit als het vlees op een schaal wordt gepresenteerd met een strakke folie erom heen. Kalfsvlees is de Rolls-Royce onder het vlees. De prijs ligt hoger en wat de consument koopt, moet dan ook voor 100 procent goed zijn.’ 

Drie types

Volgens Henk Huiskens, Marelec-vertegenwoordiger van Jansen Techniek Putten, zijn de portioneermachines verkrijgbaar in verschillende types. ‘De portio 1 is uitgerust met één camera. Deze portioneermachine is heel geschikt voor vlakke producten, zoals kip- en zalmfilet. De camera scant het product van bovenaf, is hij minder geschikt voor ‘bolle’ producten, zoals biefstuk en entrecote, omdat de camera bij deze producten door de schaduwvlakken niet alles kan zien. Dat hebben we opgelost door de Portio 3 te ontwikkelen, die met drie camera’s is uitgerust: één camera boven en twee camera’s aan de beiden zijkanten. Daardoor kan het complete stuk vlees worden gemeten.’

De Marelec portioneermachines zijn zowel geschikt voor vis, als vlees en pluimvee. ‘Alleen vlees met bot kan er niet mee worden gesneden.

De Marelec portioneermachines zijn zowel geschikt voor vis, als vlees en pluimvee. ‘Alleen vlees met bot kan er niet mee worden gesneden. Wel is het bijvoorbeeld mogelijk om korstgevroren producten, die voor het verkrijgen van de juiste snee gedeeltelijk zijn ontdooid, of deels zijn  ingevroren, op de juiste manier te snijden.’

Minder snij-afval 

Met de portioneermachines is het mogelijk om bijvoorbeeld drie verschillende sorteringen aan te brengen, legt Huiskens uit. ‘Vroeger werd het begin- en het eindstuk vaak bij het afval gegooid, maar dat hoeft nu niet meer. De machine kan er nu dunnere plakjes van snijden, of er bijvoorbeeld –door de reepjes nog een keer door het apparaat te halen – er blokjes van maken. Deze zijn bijvoorbeeld heel geschikt voor in de salade. Zo gaat er bijna niets meer verloren, kan zo efficiënt mogelijk worden gewerkt en wordt het hoogst mogelijke rendement behaald.’

De machine kan op drie manieren snijden: op gewicht, op percentage en op centimeters. ‘Een ossenhaas heeft bijvoorbeeld voor 60 procent heel mooi rood vlees, terwijl 40 procent spiertjes bevat’,  aldus Huiskens. ‘Deze laatste 40 procent is bijvoorbeeld heel geschikt om in plakjes te snijden. Gebruikers kunnen de machine zo instellen, dat het vlees altijd op de juiste manier wordt verwerkt.’

Voordelen

Andere voordelen van de machine zijn: een minimaal onderhoud en een gemakkelijke reiniging. ‘Men kan de klep openklappen en vervolgens kan alles onder hoge druk worden gereinigd.’ Bovendien is de machine heel gebruiksvriendelijk. ‘Het kost ongeveer een kwartiertje tijd om het apparaat onder de knie te krijgen. De verschillende programma’s zijn gemakkelijk instelbaar via een touchscreen. Zo kan het mes van de Portio 3A bijvoorbeeld in een bepaalde hoek worden gezet, waardoor ze een kipfilet een beetje rond kunnen snijden en er een mooie ronding ontstaat.’

Het kost ongeveer een kwartiertje tijd om het apparaat onder de knie te krijgen. De verschillende programma’s zijn gemakkelijk instelbaar via een touchscreen.'

Ook bijstellen van de machine is mogelijk. ‘Een ribeye bestaat uit vlees en een beetje vet’, legt Huiskens uit. ‘De machine weegt de massa en berekend de juiste snee, zodat zo effectief mogelijk gewerkt kan worden. Maar omdat Vet lichter is dan vlees, is het raadzaam om de berekening aan te passen en de waarde bij te stellen met -2 voor wat meer vet en plus 2 voor wat meer vlees. Zo kunnen ondernemers weer het perfecte rendement bepalen en kunnen ze er altijd voor zorgen dat het gewenste product uit de machine komt.’

Sorteren

Om het efficiëntieniveau nog verder te verhogen, adviseert Huiskens om een sorteerlijn (grader) achter de portioneermachine te zetten. ‘Bijvoorbeeld een uitvoering van zes stations aan weerszijden van de transportband. Via flippers worden de producten van de band op basis van het gewicht in het juiste krat geduwd. Zo wordt een hoop sorteerwerk/ -tijd bespaard.’ 

Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om de machine zo in te stellen dat er vijftig stukjes van een bepaald gewicht in een bepaalde krat terecht komen. Als die hoeveelheid is bereikt, gaat het schuifje dicht. De machine draait dan gewoon door, terwijl een medewerker de tijd krijgt om de krat te vervangen.

De verwerkingslijn kan desgewenst worden aangepast. ‘Zo hebben wij voor een visverwerkend bedrijf, dat langoustines wil sorteren, de flippers van de grader vervangen. Deze flippers kunnen de kwetsbare pootjes van de dieren beschadigen. Om dat te voorkomen hebben we de band zo aangepast dat deze zich voor het uitsorteren terug kan trekken en er dus niet met flippers gewerkt hoeft te worden. Ook voor het verwerken van levende vis is deze aanpassing heel geschikt.’

Diverse opties

Ook voor de portioneermachine zijn diverse opties beschikbaar, zoals een back holder en de OPH. ‘Onze ervaring is dat soms het de laatste snit omvalt waardoor het ene stuk te groot is en het andere te klein’, vertelt Huiskens. ‘Daar hebben we een oplossing voor gevonden in de vorm van een back holder die het vlees wat aandrukt en overeind, zodat het niet kan omvallen.’

Ook zijn er gesneden vleessoorten die gewogen en verdeeld moeten worden. ‘Daar kun je de sorteerlijn voor gebruiken, echter, de stukjes moeten dan wel enkelvoudig aangeboden worden. Hiervoor hebben we de OPH ontwikkeld, die het vlees tegenhoudt en zorgt dat het kantelt, waardoor de stukjes los komen te liggen. Daardoor hoeven er geen mensenhanden aan te pas te komen.’

Voor alle portioneermachines van Marelec geldt dat ze uitgebreid getest kunnen worden op locatie of bij de klant en dat de machines desgewenst aangepast kunnen worden aan speciale wensen. Zo kan altijd maatwerk worden geleverd.

Voor alle portioneermachines van Marelec geldt dat ze uitgebreid getest kunnen worden op locatie of bij de klant en dat de machines desgewenst aangepast kunnen worden aan speciale wensen. Zo kan altijd maatwerk worden geleverd.

Toenemende vraag

Marelec produceert de portioneermachines al sinds 1993. ‘In de loop der jaren zijn de functies en mogelijkheden natuurlijk steeds verder uitgebreid’, vertelt Huiskens, die duidelijk merkt dat de vraag naar dit soort machines steeds verder toeneemt. ‘Jansen Techniek Putten heeft het dealerschap voor de Marelec-machines in Nederland en momenteel is er echt gigantisch veel interesse.’

Dat heeft alles te maken met de toenemende eisen van de retail en de markt. ‘De grote Engelse Tesco geeft bijvoorbeeld een fabrikant de opdracht om blanke vla in een vierkant bakje te verpakken met een toefje slagroom bovenop en daarvoor wil het concern bijvoorbeeld 1 euro per bakje betalen. Daar kan een bedrijf op ingaan of niet. Zo niet, dan wordt een andere producent gezocht. En zo geldt dat ook voor vleesproducten.’

Grote en kleine bedrijven

Niet alleen de retail maar ook de consument let steeds meer op gewicht en kosten. ‘De behoefte aan eenpersoonsporties is de afgelopen jaren flink toegenomen. Voorheen waren het alleen de grote bedrijven die portioneermachines aanschaften. Maar de vraag naar een zo hoog mogelijk rendement zorgt ervoor dat ook steeds kleinere bedrijven, bijvoorbeeld bedrijven die aan de horeca leveren, ook besluiten een Portio aan te schaffen. Ook voor hen wordt het steeds belangrijker om zo optimaal mogelijk in te spelen op de vraag van de klant.’

Jansen biedt totaaloplossingen

Jansen is al meer dan twintig jaar actief als machinebouwer in de voedingsmiddelenindustrie. ‘Wij zijn dagelijks bezig met het optimaliseren van allerlei productieprocessen in vele verschillende sectoren’, legt Henks Huiskens uit. ‘Dit doen wij vanuit twee bedrijven: Jansen Techniek Putten en Jansen Control Systems. Jansen Techniek Putten richt zich op het bouwen en ontwikkelen van maatwerk oplossingen voor onder meer het transporteren, verwerken, wegen en sorteren van producten. Jansen Control Systems houdt zich bezig met de verkoop en onderhoud van end-of-line inspectie systemen waaronder Fortress metaaldetectoren, Sollau magneetseparatoren en Sparc X-ray systemen. Dankzij deze combinatie zijn wij in staat om totaaloplossingen voor onze klanten te realiseren.’