ot Ga naar content
Menu
Duurzame machines

More Cheese Please

Bekijk de video

Met een hoge mate van automatisering bij hun twee kaasfabrieken in Bodegraven en Oudewater is Vepo Cheese trots op hun productie-efficiëntie. Het familiebedrijf van de derde generatie dat jaarlijks miljoenen kilo’s kaas snijdt, raspt, hakt, portioneert en verpakt, heeft onlangs nieuwe opvoer-inspectielijnen geïnstalleerd, bestaande uit zeven zeer gevoelige Fortress Interceptor-metaaldetectoren van Jansen Control Systems.

Nadat het bedrijf enkele maanden eerder een verouderde metaaldetector had vervangen door een gebruikte Fortress metaaldetector, was Vepo al overtuigd van het Fortress-verschil, met name door de ‘Always Upgradeable Technology’ garantie van het bedrijf. De hoge prestaties, toekomstbestendigheid en een onafhankelijk uitwerpsysteem op elke lijn, allen belangrijke factoren voor het kaasbedrijf, overtuigden Vepo vrijwel direct dat ze een Fortress-metaaldetector van Jansen Control Systems wilden.

Interceptor - verhoogde gevoeligheid

Na machinebouwer Jansen Control Systems benaderd te hebben om zeven compacte opvoer-inspectielijnen te ontwerpen, elk geïntegreerd met een verticale verpakkingsmachine, onderzocht Vepo eerst de Stealth uitvoering. Hun aandacht werd echter snel verplaatst toen Gerard Schuurman van Jansen Control Systems hen wees op de verhoogde gevoeligheid van de Fortress Interceptor en de voordelen hiervan voor kaastoepassingen.

Herinnerend aan zijn gesprek met de kaasreus, legt Gerard uit hoe deze variaties van productdichtheid in combinatie met het producteffect verschillend kunnen reageren in het magnetische veld van een traditionele voedselmetaaldetector. “Het niet voldoende onderkennen van het product-effect kan leiden tot meer productverspilling. Met name de verhoogde gevoeligheid van de Interceptor sprak Vepo enorm aan.  In hun faciliteit in Oudewater wilde Vepo graag een optimale fail-safe oplossing en tevens moest het metaaldetectie systeem de productie-eisen aan kunnen.

Interesse? Wij adviseren u graag!

Laat u vrijblijvend adviseren.

Beste oplossing voor kaas

Phil Brown, Europees directeur van Fortress, legt uit hoe de Interceptor-machine werkt: “Inspectie van natte producten heeft kaasmakers al vele jaren voor een aantal uitdagingen gesteld. Kaas is een nat en dus geleidend product dat bovendien mineralen als zout bevat. Maar ook de grootte, vorm en oriëntatie van metaaldeeltjes hebben invloed op een nauwkeurige detectie ”

De Interceptor voorkomt de neiging dat het signaal van de verontreiniging wordt overstemd  door de ‘wet’ producteffecten. In het bijzonder de signalen die worden veroorzaakt door een RVS verontreiniging. Software algoritmen maken dit mogelijk door onderscheid te maken tussen signalen die specifiek zijn voor het product en signalen die verontreinigingen markeren. Door het uitsluiten van de lage frequentie signalen, maakt de Interceptor het signaal van RVS juist gemakkelijker detecteerbaar in het hogere frequentiebereik.

Het resultaat hiervan is dat het systeem metaalfragmenten kan detecteren met afmetingen die half zo groot zijn als de vorige generatie metaaldetectoren en een hogere betrouwbaarheid. Het resultaat van het scheiden van deze twee meetwaarden is dat het signaal van de daadwerkelijke verontreiniging niet wordt overstemd door het producteffect.

Behoud van automatiseringsefficiëntie

De mogelijkheid om afgekeurde zakken uit te werpen zonder de productiestroom te onderbreken was ook zeer belangrijk voor Vepo. Op eerdere inspectielijnen had Vepo geen geautomatiseerd uitwerpsysteem; als een verontreinigd pakket werd geïdentificeerd, stopte de band en moest een medewerker het pakket verwijderen en het inspectieproces opnieuw starten. Bij een drukke en volledig geautomatiseerde verwerkings- en verpakkingsfaciliteit heeft zo’n procesonderbreking invloed op de productiviteit.

Hugo van Put, technisch manager van Vepo, bevestigt opnieuw het belang van automatiseringsefficiëntie: “Vanuit het oogpunt van kwaliteitsborging zijn we uiterst tevreden. Het geautomatiseerde uitwerpsysteem geeft ons ook 100% controle over de productie. Er is minder menselijke betrokkenheid, dus minder risico op menselijke fouten. Dit verlaagt ook het risico dat een metalen verontreiniging door het vangnet glijdt. Vanuit het oogpunt van efficiëntie is de continuïteit van de productie één van de belangrijkste voordelen. ”

Om het systeem compact te houden en tevens een soepele en optimale productie te waarborgen, ontwikkelde Jansen een opvoerbaan die volledig kon worden geïntegreerd met de Interceptor-metaaldetector, het verticale verpakkingssysteem en de randapparatuur. “Logistiek gezien was het een behoorlijke engineerings-uitdaging,” legt Gerard uit.

Andere kenmerken van het maatwerk systeem zijn een goed reinigbare transportband en een robuuste, gemakkelijk te legen, verrijdbare uitwerpbak die bestand is tegen het gewicht van zware verpakkingen.

Alle inspectielijnen werden binnen een dag geïnstalleerd, waardoor een minimaal verlies aan productietijd werd gerealiseerd. "Het Jansen-team werkte zeer nauw samen met de technische- en kwaliteitsmanagers van Vepo om ervoor te zorgen dat de systemen grondig werden getest om een vlotte installatie te garanderen," merkt Gerard op.

Met een breedte van slechts één meter op het breedste punt en een totale lengte van iets minder dan drie meter, combineerde Jansen ook twee transportbanden in één; waardoor het aantal aandrijvingen  werd verminderd. Binnen twee uur na installatie draaide de fabriek op volle capaciteit en werden grote hoeveelheden geraspte kaaszakken nauwkeurig geïnspecteerd. Hugo merkt op dat de implementatie heel soepel verliep met duidelijke trainingsondersteuning, en voegt eraan toe dat ook het aantal valse uitwerpingen sterk gereduceerd zijn sinds de systemen zijn ingevoerd. “Metaaldetectoren van Fortress zijn erg gevoelig, waardoor de risico's van contaminaties minimaal zijn en daarmee minder problemen met voedselveiligheid ontstaan. De dubbele waarden binnen het Interceptor-systeem verlagen ook het risico van valse uitwerpingen, wat productverspilling bespaart."

Totale traceerbaarheid

Een ander voordeel van het nieuwe volledig geïntegreerde verpakkingssysteem is de transparantie van de processen. Elke metaaldetector is voorzien van Contact Reporter-software; gegevens van elke verpakkingslijn worden ingezameld  en gemeenschappelijk opgeslagen, waardoor de QA manager  en productieleiders de verwerkings- en inspectieprestaties kunnen monitoren vanaf een gecentraliseerde locatie.

Dit door Fortress ontwikkelde geautomatiseerde data-opslagsysteem helpt de fabriek logboeken bij te houden van afkeuringen, tests en procesinstellingen. Hugo merkt op: "Omdat we nu identieke systemen hebben, zijn de onderhoudskosten en reserveonderdelen lager."

Phil Brown voegt eraan toe: “De installatie van Jansen bij Vepo is één van de beste voorbeelden van inspectie-innovatie en laat zien hoe de nieuwste technologie de productiviteit en efficiëntie kan verhogen. Historisch gezien hadden metaaldetectiesystemen te veel bewegende delen en de resultaten vertegenwoordigden slechts kleine verbeteringen in de afweging tussen verhoogde gevoeligheid en buitensporige valse uitwerpingen. Pas sinds de introductie van onze Interceptor-lijn hebben software-algoritmen, die signaalgegevens analyseren, de potentiële waarden van zowel lage als hoge frequentiesignalen ingehaald. Tegenwoordig kan metaaldetectie zich meten met X-ray inspectie in enkele van de moeilijkste metaalverontreigingsuitdagingen, met behoud van veel betaalbaardere investeringskosten en cost of ownership."

In een reactie op de installatie, die in augustus 2019 is uitgevoerd, concludeert Hugo: “We zijn uiterst tevreden met de innovatie en het niveau van kennis en ondersteuning dat Jansen Control Systems in combinatie met Fortress biedt. Als derde generatie familiebedrijf hebben we een moderne en sterk geautomatiseerde kaasproductiefaciliteit. Efficiëntie is een integraal onderdeel van ons productieproces. En deze twee ‘teams’ begrijpen precies waar we vandaan komen wat betreft de balans tussen productkwaliteit en het verbeteren van de operationele productiviteit. ”

“Metaaldetectoren van Fortress zijn erg gevoelig, waardoor de risico's van contaminaties minimaal zijn en daarmee minder problemen met voedselveiligheid ontstaan. De dubbele waarden binnen het Interceptor-systeem verlagen ook het risico van valse uitwerpingen, wat productverspilling bespaart."

Interesse? Wij adviseren u graag!

Met een hoge mate van automatisering bij hun twee kaasfabrieken in Bodegraven en Oudewater is Vepo Cheese trots op hun productie-efficiëntie. Het familiebedrijf van de derde generatie dat jaarlijks miljoenen kilo’s kaas snijdt, raspt, hakt, portioneert en verpakt, heeft onlangs nieuwe opvoer-inspectielijnen geïnstalleerd, bestaande uit zeven zeer gevoelige Fortress Interceptor-metaaldetectoren van Jansen Control Systems.