ot Ga naar content
Menu
Duurzame machines

Slim en efficiƫnt verwerkingssysteem voor kipfilet

Bekijk de video
Terug

Kipfilet verwerken; daar draait het om bij Van Leeuwen Kipspecialiteiten. Zo snel en zo flexibel mogelijk, maar wel met behoud van de hoogste kwaliteit. Met dit voor ogen ontwierp Jansen Techniek in samenwerking met Marelec Food Technologies een geavanceerd verwerkingssysteem voor het transporteren, sorteren en inpakken van filets.

Cees van Leeuwen, directeur/eigenaar van Van Leeuwen Kipspecialiteiten, vertelt dat ze een hele lange historie hebben met Jansen Techniek: “We wilden onze huidige werkwijze verder automatiseren en menselijke fouten zoveel mogelijk elimineren. We werken al jaren met hun machines. Voor ons was het vanzelfsprekend deze opdracht bij hen neer te leggen.” Oprichter van Jansen Techniek, Jannes Jansen, is blij met het vertrouwen: “Van Leeuwen heeft ons de kans gegeven om een mooi en uitdagend project met hen aan te gaan. Wij hebben jarenlange ervaring in het automatiseren van productieprocessen, maar het toepassen van Marelec’s MATRIX productie software was voor ons een primeur.”

Samen met Van Leeuwen en Marelec wilde Jansen een voorbeeld voor de industrie neerzetten: een systeem met maximale flexibiliteit, een perfecte sortering en minimale give-away op het eindproduct. Ook was een capaciteitsvergroting met een gelijk aantal medewerkers een belangrijk doel.

Interesse? Wij adviseren u graag!

Laat u vrijblijvend adviseren.

Het verwerkingsproces

Het nieuwe gerealiseerde verwerkingsproces bij Van Leeuwen begint met het inslaan en wegen van de inkomende borstkappen. Elke pallet wordt van een barcode voorzien waarmee de producten door het hele proces kunnen worden getraceerd. Vervolgens worden de filets op de fileerlijnen geoogst en naar één van de vijf Marelec sorteerlijnen getransporteerd. Deze sorteersystemen hebben elk 30 batching-uitgangen en kunnen tot 800 filets per minuut wegen en sorteren. De van tevoren ingestelde batches worden gesorteerd en met batching hoppers op de take-away conveyor gedropt.

“Daarna worden de batches in schalen gelegd,” vertelt Jansen. “Elke schaal wordt van een unieke QR-code voorzien en gekoppeld aan een specifieke batch. Zo komt elke batch in de juiste schaal te liggen en is de traceerbaarheid van de producten gegarandeerd. Aan de hand van de QR-code bepaalt een JCS checkweger of het targetgewicht is behaald. Foutieve gewichten worden verwijderd, bijgewerkt en weer in de productstroom ingevoerd.”

Inpakken en verzenden

Na het wegen worden alle goedgekeurde producten op de centrale transportband verzameld. Drie inpakmachines sealen de schalen waarna ze door een Fortress metaaldetector gaan die op metaalvervuilingen controleert. De goedgekeurde schalen ontvangen een toplabel. Elke laatste schaal van een in te pakken doos krijgt een dooslabel waarna het systeem de schalen naar 1 van de 56 adressen stuurt. Hier worden ze in dozen gepakt en gepelletiseerd. Gereed voor verzending.

MATRIX, de verbindende factor

Onmisbaar in het geheel is het MATRIX orderverwerkingssysteem van Marelec. Volgens Jannes Jansen weet elke producent hoe belangrijk en interessant het kan zijn om real time het productieproces te volgen: “Een klant wil kunnen zien welke bestellingen gereed zijn en wat het rendement van een specifieke partij grondstoffen op een bepaald moment is. Hierin blinkt MATRIX software van Marelec uit. Het aandeel van Marelec in het Van Leeuwen project is groot, omdat er ontzettend veel software is. Alles moet bij elkaar komen op de juiste momenten. Als je bedenkt dat er tot 800 filets per minuut langskomen dan gebeurt er best veel tijdens het proces.”

MATRIX is een compleet IT-platform om de verwerkingsprestaties en rendementen te optimaliseren. Het systeem is modulair opgebouwd met modules voor het monitoren van trimlijnen, graders, portioneermachines en verpakkings- en verzendingssystemen. MATRIX sluit alles op elkaar aan; van de bevoorrading t/m de opslag en de verzending van het eindproduct. Deze totale productiemonitoring biedt de producent nauwkeurige controle en informatie voor maximale efficiëntie.

Vijf stappen vooruit

“Als ik bij Van Leeuwen rondloop, zie ik dat mensen blij zijn om met deze machines te werken. Dat maakt jezelf ook trots” concludeert een tevreden Jannes Jansen over het project, “Temeer omdat ze 15% meer omzet kunnen maken in dezelfde productietijd! Voor ons is een deal niet alleen iets leveren en dan snel weer door. Nee, wij gaan voor de lange termijn relaties. Een project is pas af als de klant echt tevreden is.”

En dat lijkt bij Van Leeuwen Kipspecialiteiten wel goed te zitten: “Ik denk dat wij met deze lijn 5 stappen vooruit hebben gezet, klaar voor de toekomst. We kunnen nauwkeuriger onze porties sorteren en onze klanten nog nauwkeuriger bedienen,” vertelt een enthousiaste Cees van Leeuwen, “Onze ervaring met de machines op dit moment is echt top. Het is absoluut iets unieks. De jongens van Jansen zijn goede gasten.”

Quote Cees van Leeuwen

“Ik denk dat wij met deze lijn 5 stappen vooruit hebben gezet, klaar voor de toekomst. We kunnen nauwkeuriger onze porties sorteren en onze klanten nog nauwkeuriger bedienen,” vertelt een enthousiaste Cees van Leeuwen, “Onze ervaring met de machines op dit moment is echt top. Het is absoluut iets unieks. De jongens van Jansen zijn goede gasten.”

 

“Ik denk dat wij met deze lijn 5 stappen vooruit hebben gezet, klaar voor de toekomst. We kunnen nauwkeuriger onze porties sorteren en onze klanten nog nauwkeuriger bedienen,” vertelt een enthousiaste Cees van Leeuwen, “Onze ervaring met de machines op dit moment is echt top. Het is absoluut iets unieks. De jongens van Jansen zijn goede gasten.”

Interesse? Wij adviseren u graag!