ot Ga naar content
Menu
Duurzame machines

Verse soep perfect gedoseerd

Goed begonnen is half gewonnen. Het Nederlandse bedrijf Soupy laat niets aan het toeval over om vanaf dag één voor zijn klanten de best mogelijke soep te produceren. Zoals het een goede kok betaamt vormt een lang getrokken bouillon de basis voor de onovertroffen smaak. Over de kwaliteit helpt de installatie van Jansen Control Systems mee waken. De Raptor Combi van Fortress, een checkweger en metaaldetector in één machine, zorgt voor een perfecte dosering en een extra controle op metaalcontaminatie in één beweging.

Soupy heeft een missie: zorgen voor een vers en gezond alternatief voor conservensoepen. Directeur Jan Schipper legt uit hoe ze dat willen realiseren: “Vraag het aan elke kok, de basis voor een goede soep is een goede bouillon. Als je lekkere verse groenten een nacht lang laat trekken en langzaam gaar worden, dan behoud je alle vezels, mineralen en vitaminen en krijg je een pure smaak. Zonder e-nummers of smaakversterkers. Zo willen we het verschil maken.” Een verhaal dat ondanks de prille start, Soupy ontstond pas eind 2021, veel gehoor begint te krijgen in de markt. Intussen is het merk terug te vinden op het schap bij twee retailketens in Nederland, maar ook in België lopen de eerste gesprekken al.

Dankzij de gebruiksvriendelijke HMI en de ondersteuning van Jansen Control Systems had de productie de werking van de Raptor snel onder de knie.

Professioneel vanaf de start

Aan ambitie geen gebrek dus, in Oud Beijer­land waar Soupy gevestigd is. “Maar dan moet je het wel vanaf de start professioneel aanpakken. We hebben onze productie meteen ingericht conform de eisen die IFS en BRC stellen.” Dat betekende voor Schipper ook een extra stap in de kwaliteitscontrole. “In de productie werken we met grote rvs soepketels. Hoewel die weinig risico opleveren, wilden we toch zeker zijn dat er geen metaalcontaminatie in onze soepen kan terechtkomen. Tegelijk wilden we erover waken dat onze klanten de hoeveelheden krijgen die we ze beloven. Een checkweger moest daarom kunnen controleren of de afvulmachine juist doseert.”

Interesse? Wij adviseren u graag!

Laat u vrijblijvend adviseren.

Perfecte reinigbaarheid voorop

Om tot een juiste technische oplossing te komen, klopte Soupy aan bij Jansen Control Systems. “De basisvoorwaarde voor ons was een goede reinigbaarheid. Elektronica, sensoren … ze kunnen gevoelig zijn voor water, maar toch moeten we de machine en band perfect kunnen reinigen, terwijl alles blijft werken zoals het hoort”, vat Schipper samen. Een kolfje naar de hand van de Raptor Combi van Fortress, een volledig geïntegreerd systeem voor metaaldetectie en checkwegen. “Deze serie is tot stand gekomen na de overname van Sparc Systems door Fortress, beide end-of-line inspectiespecialisten in respectievelijk wegen en metaaldetectie. Uit de bundeling van hun krachten is deze machine ontstaan die opvalt door zijn robuuste ontwerp, weegbereik tot 8 kg, gebruiksvriendelijke HMI en makkelijke demontage voor een perfecte hygiëne”, zet Martin Dekker van Jansen Control Systems de sterke punten op een rij.

Alles perfect finetunen

“De oplossing die voor ons de beste prijs-kwaliteitsverhouding geeft en die ons ook weer in staat stelt om IFS en BRC te ambiëren. De volledig geïntegreerde software zorgt er immers voor dat aan elke Code of Practice wordt voldaan. Er zijn vooraf ingestelde automatische testprocedures met terugkoppeling naar bijvoorbeeld de kwaliteitsmanager. Hij voldoet dus standaard al aan de eisen die grote retailketens stellen. Daarnaast gaf het goede contact met Jansen de doorslag.” De bestelling werd geplaatst en eind november werd de machine geleverd. “Er waren wel wat aanpassingen nodig om de Raptor te laten aansluiten op het tempo van het vulstation en de dekselaar. Wat dat betreft konden we rekenen op de uitstekende ondersteuning van Jansen Control Systems om alles perfect te finetunen”, vertelt hoofd productie Jan Visser. “Ook het uitwerpmechanisme werd aangepast, zodat de potten soep slechts 30 cm diep vallen en er geen risico bestaat op morsen.”

Toeters en bellen

Of ze tevreden zijn over de investering? “Absoluut. Dit is eigenlijk een machine waar je weliswaar geen soep mee kan maken, maar die je wel nodig hebt om je kwaliteit te borgen. Hoe minder je hem hoort, hoe beter, maar je moet wel op zijn werking kunnen vertrouwen. Dat gevoel hebben we en we zijn ook altijd goed en snel geholpen door Jansen Control Systems. Jan heeft de machine intussen goed onder de knie, maar zodra de productie op volle toeren komt, willen we nog een extra opleiding inlassen om te zien welke opties we kunnen gebruiken om nog efficiënter te worden. Er zitten immers wel wat toeters en bellen op om de Raptor helemaal aan je productie aan te passen”, besluit Schipper.     

“De basisvoorwaarde voor ons was een goede reinigbaarheid. Elektronica, sensoren … ze kunnen gevoelig zijn voor water, maar toch moeten we de machine en band perfect kunnen reinigen, terwijl alles blijft werken zoals het hoort”, vat Schipper samen.

Interesse? Wij adviseren u graag!

END-OF-LINE INSPECTIE VOOR DE VOEDINGSMIDDELENINDUSTRIE

Jansen Control Systems levert en onderhoudt diverse end-of-line inspectie systemen. Wij leveren o.a. onze eigen checkwegers, FORTRESS metaaldetectoren, Sparc X-ray systemen en Sollau magneetscheiders. Waarborg de kwaliteit van uw product met één van onze inspectie systemen. Wij adviseren u graag.