ot Ga naar content
Menu
Duurzame machines

Volautomatische, ultrasoon snij-oplossing van Jansen Techniek bewijst zijn meerwaarde

Jansen Techniek in het NBT Magazine

Jansen Techniek is een vooraanstaande partner voor veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie die op zoek zijn naar procesoptimalisatie middels automatisering. Of het nu gaat om transport en handling of wegen en sorteren, Jansen Techniek heeft een passende oplossing. Sinds kort mag Jansen Techniek zich ook specialist in snijden van banketproducten noemen, want op verzoek van een klant heeft de machinebouwer een taartsnijlijn ontwikkeld die specifiek voldoet aan de wensen in het proces. Wij waren op bezoek bij deze grote bakkerij in Nederland samen met Corwin van den Bor van Jansen Techniek. Hij vertelt samen met de algemeen directeur en de proces manager van de desbetreffende bakkerij over de totstandkoming van dit project en de voordelen van de snij-oplossing die Jansen Techniek in opdracht ontwikkelde.

Ondanks dat Jansen Techniek een serieus track record heeft in de voedingsmiddelenindustrie met allerhande oplossingen en machines die klanten helpen het productieproces verder te verbeteren, is dit ook voor hen een primeur. Een lijn met geïntegreerde robots die uiterst nauwkeurig en consistent allerlei producten perfect snijden, ontwikkelden zij nog niet eerder op deze schaal. Dit alles startte met een filmpje dat Jansen Techniek op LinkedIn plaatste van een andere ultrasoon snijmachine. “Ik zag dat filmpje en was eigenlijk meteen getriggerd”, herinnert de algemeen directeur zich. “We waren al langer op zoek naar een oplossing voor het verder perfectioneren van het snijden van onze producten. We investeren op dit moment fors in uitbreiding en een deel optimalisering, en de snijmachine van Jansen Techniek paste perfect in ons proces, zo leek het in ieder geval in dat filmpje.”

Geen afbreuk aan eindkwaliteit

Ondanks dat de engineers van de grote industriële bakkerij al meerdere andere oplossingen voorbij hadden zien komen en ze zelfs al niet meer geloofden in ultrasoon snijden, werden ze overtuigd door een bezoek aan Jansen Techniek. “We waren eigenlijk in de veronderstelling dat je met het ultrasoon snijden van bevroren producten een groot afbreukrisico zou hebben. We waren op zoek naar een oplossing die volautomatisch in lijn kan draaien vlak voor de inpaklijn en waarmee we een afvalreductie konden realiseren. Op bezoek bij Jansen Techniek zagen we al snel in de praktijk met onze eigen producten dat door met ultrasoon messen te snijden we dat konden realiseren, maar dat daarnaast ook de structuur van onze producten prachtig blijft en de lagen goed zichtbaar zijn. Dat geeft een bakker toch een voldaan gevoel. Je maakt met veel liefde een product, maar door dat te snijden met bijvoorbeeld een guillotine houd je toch vaak dat het eindresultaat niet helemaal naar wens is. Door op deze manier te snijden, wordt er geen afbreuk gedaan aan de eindkwaliteit van het product. Het is allemaal precies en superstrak gesneden zodat elk product dezelfde vorm heeft.”

Flexibel

Ultrasoon snijden an sich is niks nieuws. De messen trillen op een extreem hoge frequentie, waardoor het moeiteloos door verschillende texturen snijdt, zonder te veel druk uit te oefenen. “Wat ons systeem nog eens uniek maakt, is dat de messen de frequentie of de snelheid aanpassen aan de te snijden laag. Cake wordt dus anders gesneden dan een laag chocolade of iets dergelijks. Daardoor krijg je binnen de lijn een enorme flexibiliteit. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken, of we kunnen het snijden. En doordat we in veel verschillende formaten kunnen snijden, ben je nóg flexibeler”, zegt Corwin

Interesse? Wij adviseren u graag!

Laat u vrijblijvend adviseren.

Partnerleverancier

In juni vorig jaar vond het eerste contact tussen beide partijen plaats met de demonstratie van de snij-oplossing door Jansen Techniek en sinds december draait de klantspecifieke lijn op locatie. “Het is eigenlijk een enorme prestatie dat we dit samen in zo’n korte tijd hebben weten te realiseren. Jansen Techniek was voor ons geen partnerleverancier die wij in gedachten hadden bij de uitbreiding van onze bakkerij, maar door dat ene filmpje en wat ze hier in korte tijd hebben gerealiseerd met de implementatie van de snijmachine, staan ze zeker weer goed op ons netvlies. We sluiten ook niet uit dat we in de nabije toekomst weer bij ze aan gaan kloppen voor andere oplossingen en wie weet ook nog een additionele snijlijn. We groeien hard dus we zoeken ook capaciteitsuitbreiding, maar eerst moeten we de volle potentie van deze machine gaan benutten en dat gaat gebeuren als we volledig automatisch gaan draaien in het hele proces. Dat wordt later dit jaar hopelijk een feit.”

Behoud van personeel

Automatisering is een must voor bakkerijen van de toekomst. “Dat geldt ook hier voor ons, maar het is en blijft een ambachtelijk product dat we produceren. Daar hoort ook handwerk aan te pas te komen en dat zal ook altijd zo blijven. We hebben onze mensen met vakkennis heel hard nodig en dat gaat ook niet verloren. Er is alleen wel sprake van procesoptimalisatie op het moment dat je producten in het productieproces automatisch kan snijden en verpakken.”

Hygiënisch design

Een ander groot bijkomend voordeel is de hoge mate van hygiëne die de snijlijn met zich meebrengt. “Wij zijn zeer actief in andere branches zoals de vlees- en visverwerkende industrie waar hygiëne een nog grotere rol speelt dan in de bakkersbranche. Door onze ervaring en kennis zien we waar de behoeftes liggen en kan de lijn nat gereinigd worden. Door de dubbele deuren is de lijn goed toegankelijk voor de schoonmaak. Een ander zeer sterke eigenschap is dat we een zogenaamd CIP-systeem (Clean in Place red.) geïntegreerd hebben, waardoor de messen automatisch in het proces gereinigd worden. Afhankelijk van het product worden de messen om de zoveel handelingen in een bad gereinigd”, aldus Corwin. “De lijn voldoet aan alle moderne standaarden die je als producent op dit moment wil integreren”, vult de algemeen directeur aan.

Samenwerking

Het uiteindelijke resultaat van de snijlijn is echt een gezamenlijke effort geweest, geeft Corwin aan. “Wij hebben de knowhow voor wat betreft de hardware en de robotica, maar de software hebben we ontwikkeld in samenwerking met de engineers en de bakkers hier. Zij hebben juist daar de goeie input voor gegeven zodat de lijn optimaal kan presteren. Het wederzijds vertrouwen in een goed resultaat was er, maar ze hebben hier ook wel de gok met ons durven nemen, want een dergelijke lijn draaide nog niet in de praktijk. Nu alles het zo goed doet, maakt ons dat als Jansen Techniek zeker trots.”

“De samenwerking is van onze kant ook heel goed bevallen. Jansen Techniek heeft alles waargemaakt wat ze beloofden. Van eerste contact tot implementatie, alles loopt soepel en de korte lijnen maken het heel prettig om met hen te communiceren. Er is gewoon een hele goede wisselwerking. Dit voelt als een hernieuwd begin van een verdere duurzame relatie. Wij zoeken toeleveranciers die met ons mee kunnen groeien en Jansen Techniek heeft bewezen dat te kunnen”, klinkt het tot slot vol lof.

Onderstaand artikel is geschreven door NBT en eerder gepubliceerd in NBT Magazine.

“De samenwerking is van onze kant ook heel goed bevallen. Jansen Techniek heeft alles waargemaakt wat ze beloofden."

Interesse? Wij adviseren u graag!

Van tandpasta tot custom made kant-en-klaar maaltijden; het assortiment van Huuskes is divers. Een groot deel van de productie vindt plaats met de hand, maar voor automatisering roept het Twentse bedrijf regelmatig de expertise in van Jansen Techniek.

MACHINEBOUW VOEDINGSMIDDELENINDUSTRIE

Jansen Techniek is gespecialiseerd in maatwerk machinebouw voor de voedingsmiddelenindustrie. Wij zijn voortdurend in beweging en ontwikkelen elke dag nieuwe oplossingen om de productieprocessen van onze klanten te optimaliseren. Naast robots leveren wij vele andere systemen waaronder transportbanden, kistenkantelaars, flowwegers en stapelaars.

Bijna elk systeem dat wij bouwen is uniek. Precies op maat voor uw situatie.